Varga János Emléktúra - 2018.04.07.

A Pusztaszeri Homoktaposók TE 2018.04.07-én emléktúrát szervez az egykori árpádhalmi iskola tanítójának Varga Jánosnak a tiszteletére. 

Az esemény tervezett programja:
9:30 - gyülekező az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark bejáratánál.
A túra résztvevőinek az emlékpark munkatársai forró teával és pogácsával kedveskednek.
10:00 - Varga János tanító emléktáblájának ünnepélyes felavatása az Árpádhalmi iskola épületében. Rövid beszédet mond Kertész Péter, az Emlékpark igazgatója, Dr. Szabó Gábor akadémikus és Máté Gábor Pusztaszer község polgármestere.
11:00 - a gyalogtúra indulása Pusztaszerre.
14:00-14:20 - egy "hosszabb" pihenő az egykori Szárnyékhalmi iskola épületénél. Itt a túrázók az elveszített energiát zsíros kenyérrel és frissítő itallal pótolhatják.
16:15 - a pusztaszeri Hétvezér-emlékmű érintése után megérkezés az Árpádhalmi iskola egykori helyére. Itt átadásra kerül a "Honfoglalók Útján" felállított első információs-tábla.
16:30 - a "hivatalos" program vége, séta Pusztaszer központjába.
Aki kedvet érez hozzá a túra után szabadon meglátogathatja az arborétumot is.

A túra teljes hossza: 19 km.
Útvonal: A túra során érinteni fogjuk a Tanító Bácsi pályafutásának legmeghatározóbb állomásait; többek között a Szárnyékhami Iskolát, illetve az Árpádhalmi Iskola egykori helyét is.

Részvételi díj: 800 Ft. amiből a pusztaszeri lakosok, és az érvényes CSMTSZ tagsággal rendelkezők 300 Ft kedvezményben részesülnek.
Túravezető: Rácz Sándor

A túrára mindenki az időjárásnak megfelelő réteges, kényelmes
öltözetben érkezzen! Mindenki hozzon magával esőkabátot, megfelelő mennyiségű ivóvizet, és némi ennivalót! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Mindenkit sok szeretettel vár a Pusztaszeri Homoktaposók TE csapata!

De ki is volt Varga János? 1957-ben új tanítót kapott a Szárnyékhalmi iskola. Varga Jánost a maga 19 évével nehéz volt megkülönböztetni a többi kamasztól. A falu ekkorra már túl volt a legnagyobb megpróbáltatásokon. A termelőszövetkezetekben dolgozva a családok lassú gyarapodásnak indultak, az embereknek már nem a mindennapi kenyér megszerzése volt a legnagyobb gondjuk A nép száján hamarosan Kistanító vagy Tanító bácsi ebben a fellendülő szakaszban kezdett dolgozni. Az első években biciklivel, földúton tette meg nap mint nap a 12 km-es utat míg megkapta az iskola szolgálati lakását. Családot nem alapított, így minden idejét a gyerekekre fordította.  Mindenki Tanító Bácsija 1965-től az árpádhalmi iskolában tanított tovább. A gyereklétszám 40-60 körül stagnált ezekben az években; 4 osztály tanult egy tanteremben. Ha jobbra fordult az idő közelebbi, távolabbi kirándulásokra utaztak. Személyvonattal zarándokoltak a fővárosba, ahol egyik ámulatból a másikba estek, sokuknak az emeletes paloták, a járművek, utak is újdonságnak számítottak nem beszélve az állatkertről, vagy a vidámparkról, egyszóval kezdett kitágulni a világ a délibábhoz szokott kis emberpalánták számára. Az Árpádhalmi iskolában 1979-ig folyt tanítás Varga János vezetésével, majd 127 pusztaszeri ember társadalmi munkában lebontotta az iskolát és az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba áttelepítve, 1982 óta látogatható mint Iskolamúzeum. Varga János napközis tanár lett a központi iskolában, 1999-ben ment nyugdíjba. Saját visszaemlékezése szerint a 43 év alatt nem kevesebb mint 453 tanítványa volt.
 

sfy39587f04