Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség

Adószám: 19080392-1-06
Cím: 6722 Szeged, Tábor u. 7/b.
MTSZ logó

CSMTSZ Nyílt túra – Pilisszentlászló, 2023. április 15.

Utazás: a MÁV menetrendszerű járataival, BKK, HÉV illetve Volán járatokkal. A menetjegyéről mindenki maga gondoskodik! A MÁV esetében
javaslom az internetes elővételt! (Szeged – Nyugati pu., menettérti jegy. Budapesti vonaljegy a Nagyállomáson is kapható, a HÉV jegyet – azt hiszem – csak a helyszínen, automatából lehet kipréselni, a buszjegy Szentendrén, a buszállomáson, Pilisszentlászlón a buszvezetőnél váltható. Alaphelyzetben a jegyvásárlásokra mindenütt elegendő idő áll rendelkezésre. Szentendrén van büfé, fornetti árus és kávéforrás is. A köz wc azonban automata és csak 200 forintos érmével működik!)
Gyülekező: 5:40-ig, Szeged, Nagyállomás. A vonat végénél. (Napfény IC)
Indulás: 5:47-kor. További közlekedési eszközök: 4-6-os villamossal a Margit-híd budai hídfőjéig, onnan HÉV-vel Szentendréig. Itt 10:05-kor buszra szállunk – 2. kocsiállás – és elmegyünk a végállomásig Pilisszentlászlóra (a községházához 10:35-kor érkezünk). A jelzett helyeken és időpontokon csatlakozni is lehet, de ezt kérem, hogy előre jelezzétek!

Részvételi díj: CsMTSz tagoknak 500 Ft, külsősöknek 1000 Ft személyenként. Befizethető a túrán, vagy a CsMTSz szerdai fogadóóráján a jelentkezési határidő napjáig.

Program:
A túra mintegy 14,5 kilométer hosszú és 375 méteres szintkülönbségű. ( Pilisszentlászló –Spartacus-ösvény – Bertényi Miklós Füvészkert bejárata – Apátkúti-völgy – Szent László-völgy – Pilisszentlászló útvonalon halad.(Z,((Z0)) Z+, P jelzéseken.) A táv nem nagy, hosszabb meredek emelkedők nincsenek. Egy komolyabb térdfacsarós ereszkedő van a 2. és 3. kilométer között. Viszont az első pihenőhelyünk után – Szarvas-bérc – lesz egy erősen kitett ráadásul nagyon keskeny útszakasz kb. 200 méter hosszan, ahol nem szabad félrelépni! Emiatt akinek a lelke és/vagy a lába az ilyen helyeken megremeghet, azt most arra kérem, hogy ezt a túrát hagyja ki!!! A túrát közepes nehézségűnek minősítem. (Rossz időjárási körülmények között útvonal módosítás lehetséges.)
A tervezett menetidő 4 óra, 15 perc és ehhez 1 óra 15 perc pihenőidő kapcsolódik. (És – ha utána számoltok – van még 30 perc tartalék időnk, amit a libasorban való haladás és a patak átkelések miatt szinte biztosan fel fogunk emészteni.)
A tervezett visszaindulás: 16.35 perckor. Ideális esetben érkezés a szegedi Nagyállomásra 20.15 perckor. (A túra – szükség esetén – mintegy 3 kilométerrel lerövidíthető vagy időtartama 1 órával megnyújtható. Előző esetben nem megyünk el az arborétumig, hanem a Jenő-kunyhótól – a Z
forrásjelzésen – a Spartacus-ösvény egy másik ágán megyünk a Kaán-forrásig.
Javasolt felszerelés: „Az ember a létfeltételeit mindig hordja magánál!” Az április szeszélyes hónap. Ennek megfelelően: réteges meleg öltözék szükséges, aminek mindenképpen legyen része egy jól bejáratott bakancs és esővédő felszerelés! (Külön felhívom a figyelmet arra, hogy a Spartacus-ösvény egyes helyein és az Apátkúti-patak völgyébe az út sziklás, erősen bokaterhelő, ezért az edzőcipő adott esetben kerülendő!) 1 napi élelem valamint legalább 1 liter folyadék. (Én a meleg teát javaslom.) Lakott hely csak az út elején és végén van, vásárlásra a köztes részeken nincs lehetőség.

A legszükségesebb gyógyszereit mindenki hozza magával. (Kötszer, fertőtlenítő szer esetleg mentőfólia – baj esetén – előny.) Vércukor szint emeléséhez szőlőcukor vagy 1 tábla csokoládé legyen nálad! A túra során – tiszta idő esetén – gyönyörű kilátópontokról fényképezhetsz, ezért helyes, ha hozol valamilyen képrögzítő eszköz. ( …és persze elemlámpa, térkép, tájoló, bicska madzag, igazolvány és némi pénz sem hátrány.)
Ha nedvesebb lesz az időjárás, akkor a patak vizébe is könnyebben belelép az ember. (8-10 patakátkelésre számíts!) Ezért – vízhatlan csomagolásban – legyen nálad tartalék zokni! Ha bele is akarsz ülni, akkor pótbugyi, pótnadrág!) Ellátásáról mindenki maga gondoskodik! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, kártérítés semmilyen jogcímen nem igényelhető! A túrán gyerekek is részt vehetnek, de 18 év alattiak csak felnőtt kísérővel együtt! Tekintettel arra, hogy a Spartacus-ösvény egyes szakaszain balesetveszélyes, szakadékos sziklaperemeken halad az út, a fegyelmezettség és a lépésbiztonság elvárás a túra résztvevőitől! Gyerekek esetén ennek minden felelőssége a szülőt vagy kísérőt terheli!

Jelentkezési határidő: április 12-ig. A túrára csak az első 16 jelentkezőt tudom elvinni!

Jelentkezés: Kovács Balázs túravezetőnél a kovacsbalazsster@gmail.com e-mail címen vagy a CSMTSZ +36 20 380 9952 telefonszámán. (SMS-t ne írjatok!)