Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség

Adószám: 19080392-1-06
Cím: 6722 Szeged, Tábor u. 7/b.
MTSZ logó

Jelzett turistautak

Jelzett turistautak Csongrád megyében

Bár Csongrád megye alföldi település ennek ellenére turistaút hálózata meghaladja a 400 km-t. A szabványos útjelzésekkel kijelölt 21 gyalogos túraútvonal mindegyike bejárható terepkerékpárral is. Ezen kívül néhányat babakocsival, illetve kerekesszékkel is lehet teljesíteni. A címre kattintva juthat az útvonalak részletes leírásához.

A szabványos jelzésekről:

A turistautakon használatos útjelzésekről 1988-óta országos szabvány rendelkezik. Ez az úgynevezett Magyar Turista Szabvány, illetve hivatalos nevén az MSZ 2058712-1988. számú országos szabvány az általános turistatájékoztató jelképekről, gyalogos út- és irányjelzésekről.

E szabvány alapján a turistautak jelzéseinek színe lehet: kék (K), piros (P), sárga (S) és zöld (Z), melyeket fehér alapra kell felfesteni. Az egyes színek egyenrangúak közöttük a szabvány szerint nincs alá és fölérendeltség.

A jelzések formái:

A turisztikailag fontosabb kiindulási pontokból más, hasonlóan fontos pontokig terjedő és a tájegységeken általában keresztül vezető turistautak jelölésére.

kereszt

A fő jelzéseket összekötő, azokat rövidítő, vagy azokból kiágazó és a fontosabb tereptárgyakhoz vezető utak jelölésére.

háromszög

A hegytetőkre, a csúcsokra, a kilátópontokhoz vezető rövid leágazások jelölésére (ha a leágazás 2 km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell). 

négyzet

A különféle turista szálláshelyekhez, lakott helyhez vezető rövid leágazások jelölésére (ha a leágazás 2 km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell).

A forrásokhoz, a kutakhoz, az egyéb ivóvízvételi helyekhez vezető rövid (legfeljebb 2 km-es) leágazások jelölésére.

omega

A barlangokhoz vezető rövid (legfeljebb 2 km-es) leágazások jelölésére. 

A romokhoz, műemlékekhez, az ásatásokhoz vezető rövid (legfeljebb 2 km-es) leágazások jelölésére.

irányított kör

Autós pihenők, forgalmasabb kirándulóhelyek és turistaházak körüli körsétautak jelölésére. 

függőleges kettős sáv

Sítúra- és sífutó útvonalak jelölésére (a Magyar Sí Szövetség által a 2000. évben egységesített jel).
Megjegyzés: a jelkép a sílécek párhuzamos nyomát szimbolizálja. A régi jel (dőlt kereszt) a törlő kereszttel való összetéveszthetőség miatt megszűnt, felújítása tilos! 

kerékpáros

Hegyi kerékpáros útvonalak jelölésére (a Kerékpáros Együttműködési fórum által 2000. évben egységesített grafikus jelkép).
Megjegyzés: sablon készítése az ábra másolásával lehetséges.

törlő kereszt

Az útjelzés fehér alapjának átlóin elhelyezkedő fekete, vagy sötétszürke színű dőlt kereszt. „A megváltoztatott jelzésű, de a túristaképeken még a régi jelzéssel feltüntetett túristautak azonosíthatóságának elősegítésére (a teljes megszüntetés helyett) az érintett útszakaszok kezdő- vég-, és valamennyi elágazási-pontjában, a már érvénytelenné vált jelzéseken kell elhelyezni.

A turistatérképeken a jelzett utakat vastagított folyamatos piros színű vonallal jelölik. Az útjezés típusát betűvel és jelképpel adják meg. Például: Z+ = zöld kereszt, Po = piros kör. A sáv jelzést csak a színjelző betűvel jelölik. Pl.: K = kék sáv.