Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség

Adószám: 19080392-1-06
Cím: 6722 Szeged, Tábor u. 7/b.
MTSZ logó

Pilisborosjenő – 2022.07.02. (nyílt túra)

Pilisborosjenő sok népszerű túraútvonal kiindulópontja, sok a látnivaló a környéken. A Vendel-hegy és Kálvária, a Teve-szikla, az Egri-vár másolata, amely Várkonyi Zoltán rendezésében készült legendás Egri csillagok című film forgatásának kellékeként épült itt fel 1968-ban. A várat az Egri csillagok forgatása után még számos magyar filmhez használták, mint például a Gyula vitéz télen-nyáron, a Sztrogof Mihály, a Rab ember fiai, az Angyalbőrben, és a Magyar vándor. A Kevély-nyereg, a Kis- és Nagy-Kevély is sok-sok turistát vonzó úti cél.

Utazás: különjáratú autóbusszal Pilisborosjenőre. (Inárcson 15 perc pihenőre megállunk.)

Gyülekező: 6.10-kor, Szeged, Széchenyi tér, Szeged étterem előtt. Indulás: 6:20-kor.

Részvételi díj: 8500 Ft/fő, CSMTSZ tagjainak 8000 Ft/fő, minimum 40 fő jelentkezése esetén.

Program: Körtúra Pilisborosjenő környékén, rövidítési lehetőséggel.

A leghosszabb túraterv:

A parkolóból indulva a Vendel-hegyi kálváriához megyünk, majd a kék sáv jelzésen tovább haladva a Teve-sziklát csodáljuk meg. Ezután utunk a kék jelzésen, majd jelzetlen úton az Egri vár másolatához vezet. Ennek bejárása után a kék jelzéshez visszatérve, azon tovább haladva a Kevély-hegyi kőfülke érintésével a Kevély-nyeregbe kapaszkodunk fel, ahol egy szép pihenőhely vár ránk. Innen a Kis-Kevély kilátópontjai felé egy kis kitérőt tehetünk. Ezután a piros sáv jelzésen haladunk egészen a Nagy-Kevélyig. Innen Pilisborosjenő település központját érintve térünk vissza kiindulópontunkra. Túratáv: 12 km, szintemelkedés és csökkenés 400 m.

Rövidebb túra lehetőség:

A fentivel megegyezik a túra első része, majd a Kevély-hegyi kőfülke előtt a sárga sáv jelzésen a Kevélyhegyi pihenőhelyet érintve Pilisborosjenőre. Túratáv: 7-8 km, szintemelkedés és csökkenés 200 m. A parkoló közelében a levendulamező megtekintése visszaindulásig. www.levendulamezo.hu

A túra távját az időjárás jelentősen befolyásolhatja, ennek figyelembe vételével útvonal módosítás lehetséges, a főbb látnivalók megtekintésével. https://pilisborosjeno.hu/falunkrol/turizmus/latnivalok/

Kb. 17 órakor hazautazás a túra végpontjáról. Hazaérkezés várható időpontja 20.30-20.45 között.

Javasolt felszerelés: kényelmes túrabakancs, időjárásnak megfelelő, réteges ruházat, esőkabát, túrabot, kullancsriasztó, telefon, egész napra élelem és víz minimum 1,5-2 liter. Ellátásáról mindenki maga gondoskodik! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, kártérítés semmilyen jogcímen nem igényelhető! A túrán gyerekek is részt vehetnek, de 18 év alattiak csak felnőttel együtt!

Jelentkezési határidő: június 8. szerda éjfélig.

Gyetvainé Terék Aranka túravezetőnél e-mailben gyne.tereka@gmail.com, vagy telefonon, sms-ben 20-9592245, valamint személyesen csütörtökönként 18.15-19.00 óra között a CSMTSZ irodában. A buszt a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. Befizetni, utalni csak visszaigazolt jelentkezés után!

Befizetés: június 2-án és 9.-én csütörtökön, 18.15 – 19.00 között a CSMTSZ irodájában, Szeged, Tábor u. 7/B, 17-es kapucsengő, vagy banki átutalással június 8. szerda éjfélig, a CSMTSZ számlájára: MKB – Budapest Bank, 10102842-44233400-01004009. A megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni: Pilisborosjenő, név, számlázási cím, ha kell számla! Számlaigényt kérjük jelentkezéskor közölni! A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. A túravezető a túra útvonalát módosíthatja előre nem látható körülmények miatt.

A programra minden túrakedvelőt szeretettel várunk! A CSMTSZ elnöksége nevében:

Gyetvainé Terék Aranka túravezető