Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség

Adószám: 19080392-1-06
Cím: 6722 Szeged, Tábor u. 7/b.
MTSZ logó

Kisirtáspuszta TOBOZ kulcsosház

Toboz Kulcsosház - Kisirtáspuszta

Kulcsosházunk Kisirtáspusztán, a Börzsöny hegység egyik legszebb helyén, három völgy találkozásánál, a Hosszú-völgyi patak partján, több turistaút csomópontjában több mint 50 éve áll a szervezett természetjárók és a pihenésre vágyók szolgálatában. A ház nem csak kirándulások és túrák szálláshelyeként, de tanfolyamok, találkozók számára is alkalmas hely lehet. Kisirtáspuszta nem önálló település, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található és közigazgatásilag az innen 4 km-re fekvő Nagybörzsönyhöz tartozik. Nevezetessége, hogy itt található a Nagybörzsöny – Nagyirtás (- Márianosztra – Szob) kisvasút csúcsfordítója, mely ipartörténeti emlék.

 

SZÁLLÁSDÍJAK (Ft/fő/éj):

érvényben a 2024. január 1. után érkezett megrendelésekre

 • Szállásdíj általában:
  4000 Ft + IFA / fő / éjszaka
 • MTSZ tagok és TEKA kártya tulajdonosok kedvezményes díja:
  3500 Ft + IFA / fő / éjszaka
 • A CSMTSZ tagszervezeteinek tagjai: a CSMTSZ által kiadott „Tagszervezeti Útmutató”-ban foglaltak szerint vehetik igénybe a Szövetség tulajdonában levő TOBOZ kulcsosházat.


Az IFA (=idegendorgalmi adó) mindenkori összegét a szállásdíj befizetésével együtt kell megfizetni!
(A 2023-ban az IFA összege 300 Ft / fő / nap, minden 18 évesnél idősebb vendég részére).

Fontos! A fenti szállásdíjak kizárólag azon megrendelésekre érvényesek, amelyek közvetlenül a CSMTSZ-hez érkeznek. Ha a foglalás online szállásközvetítőkön keresztül történik, akkor az adott szolgáltatói oldalon megjelölt árakat kell megfizetni és az itt megadott kezdezmények sem vehetők igénybe!

HOGYAN VEHETI IGÉNYBE VALAKI A KULCSOSHÁZAT?

Kérjük figyelmessen olvassa el az alábbiakat a csatolmányban található dokumentumokkal együtt!

SZÁLLÁS IGÉNYLÉSE:

1. A szállást megrendelni csak a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetségnél lehet.
– E-mailben: toboz.csmtsz@gmail.com
– Telefonon: +36-20/380-9952

2. A szálláshelyet 1 éjszakára nem adjuk ki. A legrövidebb tartózkodási idő 2 éjszaka.

3. Szállásigénylés esetén az igénylőnek három banki munkanap áll rendelkezésére a szállásdíj teljes összegének a befizetésére. Emailben történő igénylés esetén a visszaigazoló email küldésének az időpontja a mérvadó.

4. A szállásfoglalás a szállásdíj befizetésével válik véglegessé. Ez történhet CSMTSZ bankszámlájára (MBH Bank 10102842-44233400-01004009) történő átutalással, illetve a CSMTSZ hivatali helyiségében (6722. Szeged, Tábor u. 7/b) pénztári órákon (szerda 18:00-19:00) készpénz befizetésével. Átutalás esetén a befizetés igazolása megtörténhet az átutalási bizonylat elektronikus levélben történő megküldésével a CSMTSZ címére.

5. Amennyiben az előleg a megrendelés visszaigazolását követően 72 órán belül (= három banki munkanap) nem kerül befizetésre, úgy a CSMTSZ fenntartja a jogot, hogy elfogadjon egy másik foglalási ajánlatot. 

SZÁLLÁS LEMONDÁSA:

A szállás lemondása a foglalásnál megadott elérhetőségeken lehetséges.
A befizetett szállásdíj, illetve előleg visszatérítésének lehetőségei:

1. A szállás igénybevételének első napját megelőzően legalább 30 naptári nappal történő lemondás esetén a befizetett összeg 50%-a.

2. A szállás igénybevételének első napját megelőzően kevesebb mint 30 naptári nappal történő lemondás, vagy meg nem jelenés esetén nincs visszatérítés a befizetett díjból.

TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓK:

1. Csak azok számára tudjuk a fenti szállásdíjakat biztosítani, akik a csatolmányból letölthető HÁZIRENDET és ÜZEMELTETÉSI UTASÍTÁST betartják (rend, tisztaság, hulladékkezelés szabályai, stb.). Kérjük ezen dokumentumok alapos áttanulmányozását az érkezés, vagy akár már a szállás megrendelése előtt! A dokumentumokban szereplő szabályok betartásáért és az esetlegesen okozott károkért a csoport vezetője anyagi felelősséget vállal!

2. A csatolmányok közt található további fontos dokumentum a BEJELENTŐLAP, amit érkezéskor a kitöltve kell átadni a gondnoknak.

3. A 8 főnél kisebb csoportok esetén a ház bérleti díja a 8 főre számított szállásdíj.

4. Amennyiben egy csoport létszáma nem éri el a 15 főt, akkor a szilveszteri időszak (december 29 – január 2) kivételével a házban másik kis létszámú csoport is elhelyezhető!

5. Szilveszterkor (december 29 – január 2) a bérleti díjat a csoport létszámától függetlenül a maximális 16 férőhely után kell megfizetni!

6. A TOBOZ kulcsosházban 4 szobában 16 vendéget fogadhatunk. Pótágyakon további 12 fő elhelyzésére van lehetőség. Ágyneműt vagy hálózsákot hozni kell! A szobák egy fatüzelésű kandallóval fűtött, nagy ebédlőből nyílnak, ahol akár mind a 28 fő le tud ülni, étkezni, beszélgetni, játszani. A két 2+2 ágyas szobában elektromos fűtés, a többiben fatüzelésű kályhák vannak. A házban villanyvilágítás, télen-nyáron hideg-meleg vizes mosakodási, zuhanyozási lehetőség van, a konyha teljesen felszerelt (gáztűzhely, gázzsámoly, hűtőszekrények, hideg-meleg vizes mosogatók, főző, sütő és tálalóedények, evőeszközök).  WC: komposztvécévé alakított udvari latrina. Ennek használati leírása a házirendben található meg.

7. A keletkező hulladék kezelése:

 • A komposztálható hulladékok az eddigi rend szerint, az erre kijelölt helyen helyezendők el.
 • Az éghető papírhulladékok (újságpapír, szalvéta) eltüzelhetők a kályhákban.
 • Minden egyebet – mint például műanyagok, alumínium dobozok, üvegek, speciális nem csak papírt tartalmazó csomagolóanyagok (TetraPak tejesdoboz), stb. – a vendégek kötelesek magukkal vinni távozásukkor.
 • A fentiek teljesülését a ház gondnoka ellenőrzi és szükség esetén utasítja a csoport vezetőjét, hogy gondoskodjon a hulladék fentiek szerinti kezeléséről.
 • Amennyiben hulladék marad a házban, akkor annak mindenkori egyedi elszállítási díját a csoportnak a CSMTSZ kiszámlázza.


8. A gondnok: A gondnok feladatát a CSMTSZ gondnoka látja el, aki saját szobájában, de a csoporttal együtt a házban tartózkodik! Ettől függetlenül a csoport önellátó marad, maguk főznek, fűtenek, takarítanak stb. A gondnok csak jelen van, nem feladata a csoport kiszolgálása, pusztán a ház szabályos működtetésében segíti a csoportot!    

MEGKÖZELÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

Vonattal:
A 70-es számú vasútvonalon (Budapest, Nyugati pu – Vác – Szob) a szobi végállomásig kell utazni. Onnan, a vasútállomás elől induló, minden nap közlekedő, menetrend szerinti autóbusszal lehet eljutni Nagybörzsönybe. A nagybörzsönyi községházánál leszállva a sárga sáv jelzésű turistaúton gyalogosan érhető el a kulcsosház (4.8 km, 70 perc). A turistaút esős időben nehezen járható, de a vele párhuzamosan haladó kisvasút töltésén bármilyen időjárás esetén elérhető a kulcsosház (viszont ez esetben figyelemmel kell lenni a kisvasutak közlekedésére!).

Kisvasúton:
A kulcsosház megközelíthető a Nagybörzsöny – Kisirtáspuszta – Nagyirtáspuszta – Márianosztra – Szob útvonalon haladó kisvasúttal is. A kisvasút májustól októberig közlekedik. Elő- és utószezonban csak szombaton és vasárnap, főszezonban (július-augusztus) pénteken is. Különjárat is rendelhető. Részletes menetrend olvasható a www.kisvasut.hu oldalain.

Gépjárművel:
A 12-es főútról a Kóspallag felé vezető aszfaltozott mellékútra kell letérni. Ezen Kóspallagon keresztül érhető el a nagyirtáspusztai Szent-Orbán fogadó, mely mellett az úgynevezett „külső” parkolóban díjmentesen lehet parkolni (GPS: ). Innen a sárga kereszt jelzésű turistaúton gyalog érhető el a Toboz kulcsosház (1.8 km).

Szükség esetén az úton továbbhaladva el lehet jutni egészen a kulcsosház „fölé”, ahol tábla jelzi a házhoz levezető rövid (kb. 150 m), de meredek gyalogút kezdetét. Itt megállva, kb. 5-10 perc alatt le lehet vinni a csomagokat a szálláshelyre. Az autót semmiképp se hagyják ott a lejárónál, hanem vigyék vissza a nagyirtáspusztai parkolóba! Az autóútnak Szent-Orbán fogadó után következő kb. 300 méteres szakasza saras rossz minőségű, nincs felújítva.

2022-ben az Érsek-tisztásról Kisirtáspusztára vezető sárga sáv turistajelzéssel is ellátott erdei utat kőzúzalékkal feltöltve megerősítették és ezáltal gépjárművekkel is járhatóvá tették. Mivel azonban az utat az erdészet nehéz járművei napi rendszerességgel használják, így nem feltétlenül alkalmas személygépkocsik (különösen alacsony padlólemezűek) közlekedésére. Tartósan száraz időben esetleg megkísérelhető rajta a Kisirtáspusztára történő lejutás, de ez a sofőr felelőssége. A CSMTSZ nem vállal felelősséget az esetleges elakadásért vagy a járműben keletkezett károkért.

TÚRÁK:

Kedvező helyzeténél fogva ideális kiindulópont a Börzsöny nyugati és déli területeire induló túrákhoz. Nyugodt szívvel engedhetünk a Magas-Börzsöny (Nagy-Hideg hegy, Csóványos) kihívásainak is. Kisebb túrák is tehetők a közeli településekre: Nagybörzsöny, Márianosztra, Kóspallag (Kisinóc). Könnyű sétával elérhető Nagyirtáspuszta (1.8 km), ahol a Szent Orbán fogadó egy jól kiépített üdülőközpont.
 

KÉPEK A HÁZRÓL:

Letöltések